Sunday 31 December 2017

MAKAN LOBAK MERAH MENTAH ATAU DIMASAK ,,, MANA SATU LEBIH BAIK ?



Lobak merah adalah salah satu sayuran yang memang diketahui memberi banyak manfaat pada penglihatan , kulit , pencegah kanser kerana mempunyai sumber vitamin A , beta karotine dan anti oksida yang tinggi. Ramai yang suka makan lobak merah dan tak kurang juga yang tak suka makan sayur ini.

Macam-macam idea yang dibuat untuk memujuk mereka yang tak suka makan sayur terutamanya lobak merah. Ada yang buat kek , buat jus , makan mentah dan macam-macam lagi cuma macam mana kita nak pastikan , cara yang paling sesuai untuk kita makan lobak merah ni? 

Makan mentah ke atau kena masak?  

Sebenarnya ini semua bergantung kepada tekstur, sifat dan nutrisi yang ada pada sayur itu sendiri. Contoh disini ialah Lobak Merah.




1)  LOBAK MERAH MEMPUNYAI VITAMIN YANG TAK MUDAH HILANG APABILA DIMASAK

- Vitamin yang dimaksudkan ialah Vitamin A & Beta Karotine yang terdapat dalam warna oren lobak merah. Vitamin ini tak mudah hilang malah proses memasak sebenarnya membuka dan membebaskan vitamin ini daripada lobak merah tersebut. 

- Jadi sesuai kita masak lobak merah dan tambah berkhasiat bila kita buat sup atau makanan berkuah kerana vitamin yang terdapat dalam lobak merah ini akan larut bersama-sama.

Antara masakan yang boleh kita buat ialah Sup Ekor yang sedap dicampurkan sekali dengan Lobak Merah yang dipotong dadu. Sesiapa yang tak minatt makan lobak merah, secara tak langsung menghirup vitamin A, beta karotine yang larut dalam sup tersebut. 

Lagi bagus, makanlah sekali dengan lobak merah tu ye. :)



2) LOBAK MERAH YANG DIMASAK RASANYA LEBIH MANIS BERBANDING MENTAH

- Rasa manis ini keluar lebih banyak apabila lobak merah di masak terutamanya apabila di goreng. Goreng pun boleh dengan minyak atau tanpa minyak. Ikut kepada kesesuaian anda. Jadi tak perlulah kita tambah gula atau apa-apa perasa tiruan dalam masakan kita ye. Gunakan rasa semulajadi ini dan bijak adunkan dengan sayuran atau bahan-bahan yang bersesuaian.  

Lagi sedap,percayalah. Itu yang saya lakukan dengan Kerepek Lobak Merah Cravia :)


3)  JANGAN BUANG SERAT LOBAK MERAH APABILA DIBUAT JUS

- Salah satu cara makan lobak merah mentah ialah dengan buat jus atau ada yang ratah sahaja. Bila buat jus,pastikan serat lobak merah yang anda blend dimakan sekali. Jangan ambil airnya sahaja kerana vitamin yang ada dalam serat lobak merah tadi tak patut dibuang. 

- Ada yang tak boleh ratah sayur ini kerana mungkin kerana tak sengaja terpilih lobak merah yang agak tua dan rasanya tidak begitu manis dan wangi.
( saya akan kongsi cara pilih lobak merah pada post akan datang ye) 

- Anda boleh pilih "baby carrot" kerana lobak merah ini mempunyai kulit yang sangat halus dan nipis dan rasa manis yang lebih kuat berbanding lobak merah biasa. Cuma harganya agak mahal sedikit.



ok, itu sahaja yang saya kongsikan setakat ini. Anda tentukan , yang mana lebih baik? Masak atau makan mentah . Bagi saya, yang penting adalah, macam mana nak pupuk tabiat suka makan sayur terutamanya lobak merah dalam kehidupan kita sekeluarga.

SELAMAT MENCUBA

Salam Sayang,, Ms CRAVIA









1 comment:

  1. Assalamualaikum salam sejahtera warga groupπŸ“’
    πŸ’ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπŸ“’πŸ˜‰

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺πŸ‘πŸ»

    3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πŸ’ͺ🏼

    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    Skg sudah sembuh dari kanser.
    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ………………………………………………………………………....
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ..........................................................................
    ▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
    Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
    ..........................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................
    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    ReplyDelete

6 LANGKAH MENGURANGKAN RASA SAKIT

Sekiranya kita di takdirkan mempunyai penyakit dan perlu hidup dalam kesakitan yang mungkin kerap terjadi maka, janganlah kita rasa ...